Εύχομαι να πάω στο Παρίσι – Νίκος, 17, κυστική ίνωση

Ο Νίκος είναι ένας εξαίρετος νέος που επιθυμεί να ανοίξει τους ορίζοντές του και να γυρίσει τον κόσμο, με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Γαλλίας!

Το Παρίσι είναι μια πόλη που δεν τη χορταίνεις ποτέ. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο του Νίκου πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ευχής, επικοινωνούσαμε άμεσα με τον ίδιο τον Νίκο, καθώς η μητέρα του δεν έχει κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Ο Νίκος, ένας ώριμος έφηβος και πραγματικός μαχητής, ήταν οργανωμένος και ψύχραιμος. Άψογος στη συνεργασία, ανταποκρίθηκε άμεσα σε ό,τι ήταν απαραίτητο σχετικά με τα διαδικαστικά του ταξιδιού.

Οι ημέρες για την εκπλήρωση της ευχής πλησίαζαν με τη Γαλλία να βρίσκεται σε κλοιό απεργιών. Μετρό και λεωφορεία δεν λειτουργούσαν, τα ταξί ήταν δυσεύρετα, οι ώρες αναμονής στα αεροδρόμια ατελείωτες. Η επιλογή μία για τον Νίκο και την οικογένειά του: να μετακινούνται με τα πόδια. Να σημειωθεί επίσης, ότι κανείς στην οικογένεια δεν μιλούσε γαλλικά ή αγγλικά. Ωστόσο, πέρασαν υπέροχα, όπως μας είπαν! Η ζωή τους έχει διδάξει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με χαμόγελο και να βρίσκουν λύση σε κάθε μικρή ή μεγάλη αναποδιά. Η θετική τους αυτή διάθεση, ενισχύθηκε από την παρουσία της εθελόντριας μας που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία και ήταν πραγματικά πολύτιμη, καθώς για τρεις μέρες συνόδευε την οικογένεια παντού και φρόντισε η διαμονή τους να είναι εύκολη και ευχάριστη.

Ο Νίκος επισκέφθηκε όλα όσα είχε γραμμένα στην λίστα του, παρά τα γεγονότα που διαδραματιζόντουσαν στο Παρίσι. Ανέβηκε στον Πύργο του Άιφελ με 300 μέτρα ύψος και 7.000 τόνους σίδερο, όπου και φωτογραφήθηκε με χαμόγελο. Επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου, το μεγαλύτερο του κόσμου, που εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Έμεινε έκθαμβος αντικρίζοντας την Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, τον μητροπολιτικό ρωμαιοκαθολικό ναό που βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα.

Η περιήγηση του έκλεισε με την επίσκεψη στους κήπους του Λουξεμβούργου. Το πάρκο, που βρίσκεται κοντά στο Καρτιέ Λατέν, φημίζεται για την γαλήνια και φιλήσυχη ατμόσφαιρα που προσφέρει. O Νίκος περιπλανήθηκε στα μονοπάτια από γρασίδι θαυμάζοντας τα πολυάριθμα αγάλματα που στολίζουν το πάρκο.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Νίκος ήταν πολύ χαρούμενος, ανανεωμένος και γεμάτος εικόνες και εμπειρίες. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι του έκαναν εντύπωση τα μνημεία σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας και ότι θεωρεί το μουσείο του Λούβρου ένα δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα! Φυσικά δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι σχεδόν όλα στη Γαλλία λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από ότι στην χώρα μας, παρά την ταλαιπωρία με τις απεργίες!

θερμά την ΔΕΔΔΗΕ για την υιοθεσία της ευχής

τους εθελοντές μας: Βίβιαν Καλογήρου, Elisabeth Briois

τους χορηγούς σε είδος: Aegean Taxi, Airbnb, Myikona

τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την υιοθεσία του σταδίου εκμαίευσης όλων των Ευχών για το 2020 (ΑΚΤΩΡ, ΗΛΕΚΤΩΡ, ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, REDS)