«O Α. είναι ένα μικρό πλασματάκι 8 ετών κι ένας σπουδαίος αγωνιστής της ζωής. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «αγωνιστής», δεν έχω στο μυαλό μου τον μέσο άνθρωπο που αγωνίζεται με σθένος για να καταφέρει να συντηρήσει τον εαυτό και την οικογένειά του. Δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μα όταν ο Θεός μας ευλογεί με το πολύτιμο αγαθό της μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα ακριβώς τη στιγμή που η καρδιά γεμίζει με ευγνωμοσύνη. Μα πολύ κοντά μας, πολλές φορές σε απόσταση αναπνοής, συνυπάρχει ένα ακόμα είδος ανθρώπου που προσδίδει στην ανθρώπινη ύπαρξη την αξία που της αναλογεί.

Ο 8χρονος μαχητής και ήρωάς μας δίνει μαθήματα ζωής, υπενθυμίζοντάς μας πως κάποιος χωρίς τα απαραίτητα – και για κάποιους από εμάς δεδομένα – εφόδια παλεύει ακούραστα μέρα με τη μέρα να κερδίσει πίσω την πρότερη καθημερινότητα.

Πριν από 2 χρόνια ο Α. διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση της οικογένειας να υποβληθεί ο μικρός σε χειρουργική επέμβαση, η οποία κρινόταν απαραίτητη για τη ζωή του. Οι γιατροί είχαν εξηγήσει με κάθε ειλικρίνεια τους κινδύνους που διέτρεχε ο Α. στη δύσκολη επέμβαση που θα ακολουθούσε. Τίποτα μετά από αυτήν δε θα ήταν το ίδιο, μα ήταν ζωτικής σημασίας για τη συνέχεια της ζωής του. Ο Α. έμεινε στο χειρουργείο πολλές ώρες και έπειτα από αυτό δεν βγήκε ο ίδιος άνθρωπος. Η επέμβαση τον άφησε τετραπληγικό. Η ατροφία του εγκεφάλου δεν του επιτρέπει την κίνηση και τη λεκτική επικοινωνία. Η ζωή του, μα και της οικογένειάς του, άλλαξε ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι εύκολη η καθημερινότητα, μα η θέληση και η προσπάθεια αποτελούν πλέον συνθήκη.

Ο Α. δέχεται πολλή αγάπη, κάτι που φαίνεται στο υπέροχο χαμόγελό που ζωγραφίζεται σε όλο του το πρόσωπο. Μα περισσότερο από όλα τον προδίδουν τα λαμπερά του μάτια. Ανόθευτη χαρά από την αγνή του ψυχή σκέπασε όλο του το πρόσωπο όταν ξάπλωσε για πρώτη φορά στη δική του νοσοκομειακή κλίνη. Μία κλίνη που αποτελούσε σημαντική ανάσα για την οικογένεια από πολλές απόψεις και εξασφάλιζε τη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας για τον μικρό μας. Ένα μαγικό πλάσμα που χαμογελά με τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο όπως παρακολουθώντας ένα animation στην τηλεόραση ή ακουμπώντας τα χεράκια του στα τεράστια λούτρινα που τον περιβάλλουν. Γιατί στα απλά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα κρύβεται η αληθινή μαγεία και ομορφιά. Σε αυτά μπορούμε να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, καθώς κάθε φορά που βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας, μας διδάσκουν πόσο σημαντικοί είμαστε ο ένας για τον άλλον. Μόνο μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα αδύνατα. Μόνο στηρίζοντας ο ένας τον άλλον θα κάνουμε πραγματικά θαύματα. Και ο Α. είναι το θαύμα όλων όσων δε καταφέρνουμε να απομακρύνουμε το σκοτάδι από το βλέμμα και να στραφούμε στο φως. Είναι η ελπίδα που μας κρατάει ενωμένους.»

Νεράιδα Τζοάννα

τους χορηγούς σε είδος: Ορθοπαιδικός Κόσμος Κυφίδη, Otaku Store

τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την υιοθεσία του σταδίου εκμαίευσης όλων των Ευχών για το 2020 (ΑΚΤΩΡ, ΗΛΕΚΤΩΡ, ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, REDS)