Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), μας παρασύρει στον μαγικό κόσμο των νεράιδων και των ευχών και μας θυμίζει πως, όπου υπάρχει αγάπη και διάθεση για προσφορά, όλα τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά!

Κάποιες φορές η πραγματικότητα μάς χτυπά αλύπητα. Μας θυμίζει τη θνητότητα και τη φθαρτότητά μας. Και, όταν αυτή η συνειδητοποίηση αφορά στα παιδιά, το χτύπημα γίνεται αβάσταχτα ισχυρό. Κι όμως, οι νεράιδες των παραμυθιών μάς παίρνουν κάτω από τα φτερά τους, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς το φως και την ελπίδα. Και, ναι, είναι πέρα για πέρα αληθινές! Είναι άνθρωποι, όπως όλοι μας. Έχουν κάνει, όμως, μία συνειδητή επιλογή. Επέλεξαν να σταθούν με μεγαλείο ψυχής δίπλα σε παιδιά που νοσούν με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Έβαλαν στόχο της ζωής τους να κάνουν τα πιο τρελά όνειρα αυτών των παιδιών πραγματικότητα, δίνοντάς τους δύναμη και κουράγιο για να παλέψουν -και πολλές φορές να νικήσουν- τον “κακό δράκο”! Ο λόγος για τους εργαζόμενους και τους 400 εθελοντές του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), που έχουν εκπληρώσει περισσότερες από 2.500 ευχές παιδιών, με την πολύτιμη βοήθεια χορηγών και υποστηρικτών.

Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, ως “διευκολυντής νεράιδων” -όπως αυτοαποκαλείται-, μας μιλά για το σπουδαίο έργο του φιλανθρωπικού οργανισμού και μας προσκαλεί να πιστέψουμε στη δύναμη της αγάπης και της προσφοράς, που μπορούν να κάνουν ακόμα και τα παραμύθια να βγουν αληθινά!

 

Στις 23 Ιουνίου, μετά από δυόμισι περίπου χρόνια, διοργανώνετε ξανά τη Βραδιά του Ευχαριστώ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πώς νιώθετε που επανέρχεστε σε αυτήν την τόσο σημαντική δράση για το MakeAWish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) και τι να περιμένουμε από αυτήν τη βραδιά;

Η Βραδιά του Ευχαριστώ είναι η πιο συμβολική και ιδιαίτερης αξίας για εμάς βραδιά και εκδήλωση. Είναι μία εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς εθελοντές, δωρητές και χορηγούς, που έκαναν κάτι πολύ σημαντικό για εμάς τη χρονιά που πέρασε. Λόγω του κορονοϊού, χρειάστηκε να απέχουμε από αυτήν την εκδήλωση για δυόμιση χρόνια, κάτι που μας στενοχώρησε πολύ. Γι’ αυτό και η χαρά μας είναι πολλαπλάσια. Και βέβαια, η ευγνωμοσύνη αφορά στα δυόμιση χρόνια που πέρασαν και δεν είδαμε όλο αυτόν τον κόσμο που μας αγαπά. Νιώθουμε συγκινημένοι και ανυπομονούμε.

Αυτό που πρέπει να περιμένετε από τη συγκεκριμένη βραδιά, είναι να σας μυήσουμε στον κόσμο των νεράιδων και των ξωτικών, μαζί με οικογένειες Ευχής, παιδιά Ευχής, με αδέρφια παιδιών Ευχής, με εθελοντές και με ανθρώπους που -είτε ιδιωτικά, είτε πίσω από εταιρείες- υπήρξαν στο πλευρό μας και έκαναν το αδύνατο δυνατό. Μας έκαναν να μη σταματήσουμε! Γι’ αυτό, άλλωστε, και η βραδιά “παίζει” πολύ με αυτό το νοητικό θεματικό σχήμα του “Σταματώ & Προχωρώ” ή, αλλιώς, “Pause & Play”.

 

 Με ποιον τρόπο καταφέρατε να συνεχίσετε να κάνετε πραγματικότητα τις ευχές των παιδιών, εν μέσω πανδημίας;

Με έναν και μοναδικό τρόπο. Πιστεύοντας ότι είμαστε απαραίτητοι! Αν δεν το πιστεύαμε, θα είχαμε σταματήσει. Τα παιδιά δε σταμάτησαν να νοσούν και να ελπίζουν. Πώς θα γινόταν, λοιπόν, να σταματήσουμε εμείς να τους δίνουμε την ελπίδα και τη δύναμη που τόσο χρειάζονται;

Στην πρώτη διαδικτυακή μας συνάντηση, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου lockdown, κοιταχτήκαμε μέσα από τις οθόνες. Δώσαμε νοητά τα χέρια, εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι του γραφείου και δώσαμε την υπόσχεση πως, όσο υπάρχουν παιδιά που νοσούν, δε θα σταματήσουμε. Θα βρούμε τρόπους να είμαστε κοντά τους. Είτε παραδίδοντας δώρα, είτε γιορτάζοντας γενέθλια με διαφορετικό τρόπο, είτε οργανώνοντας νεραϊδένια δωμάτια μέσα στο site, για να μπορούμε να συναντάμε ηλεκτρονικά τα παιδιά και να τους αποκαλύπτουμε κάποια από τα μυστικά των νεράιδων, είτε ακόμα διοργανώνοντας διαδικτυακές συναντήσεις με ήρωες που τα παιδιά αγαπούν.

Νομίζω, όμως, ότι το πιο σημαντικό που κάναμε αυτά τα δυόμιση χρόνια ήταν ένα. Βρήκαμε την ώρα για περισσότερη, συχνότερη και πιο πυκνή τηλεφωνική συνομιλία. Ήμασταν εκεί. Ήξεραν ότι οι νεράιδες δεν έχουν σταματήσει να σκέφτονται τις ευχές τους. Και, βέβαια, για να γίνει αυτό, χρειαστήκαμε και μία ψήφο εμπιστοσύνης από το Διοικητικό Συμβούλιό μας, που απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από εθελοντές. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης μεταφράστηκε στο ότι δεν μπήκε κανένας από τους εργαζόμενους σε αναστολή και στάθηκαν στο πλευρό μας, προκειμένου να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας και να μη μπει ούτε η εργασία των νεράιδων σε αναστολή.

 

 Το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο. Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι και εθελοντές του οργανισμού έρχεστε καθημερινά αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή των παιδιών ασθένειες. Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε ψυχολογικά αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα;

Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι σπουδαίο. Σπουδαίο είναι αυτό που κάνουν τα παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχουν στον νου τους, την ώρα που αγωνίζονται, τους γονείς και τα αδέρφια τους. Πώς έχουν την έννοια να μη στερηθούν εκείνοι τίποτα!

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, αυτά τα παιδιά, πέρα από τα όσα πρέπει να παλέψουν καθημερινά, που είναι ιατρικές θεραπείες πάρα πολύ δύσκολες, διαγνωστικές εξετάσεις πολύ επώδυνες, έχουν μόνιμα στο μυαλό τους πως ολόκληρη η οικογένεια περνάει μία δοκιμασία. Και ξέρετε τι νιώθουν; Ενοχές! Αυτό είναι το πρώτο συναίσθημα αυτών των παιδιών. Εμείς είμαστε εδώ για να τους δείξουμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας, να τους δείξουμε με τη συμπεριφορά μας, κοιτώντας τα στα μάτια με περίσσιο θάρρος, πως είναι πραγματικοί ήρωες και το μόνο που τους αξίζει είναι να πιστέψουν πως είναι παιδιά, δικαιούνται να κάνουν όνειρα και να απαιτούν, εντός και εκτός εισαγωγικών, την εκπλήρωση μιας Ευχής.

Πώς διαχειριζόμαστε ψυχολογικά αυτήν την κατάσταση; Με τη βοήθεια από τους ίδιους τους ωφελούμενους, τους γονείς και τα παιδιά, αλλά και με ψυχολόγους που έχουμε στο πλευρό μας συστηματικά και είναι όλοι εθελοντές.

 

 Τι σας δίνει δύναμη, για να συνεχίζετε;

 Μετά από κάθε εκπλήρωση Ευχής, παίρνεις δύναμη για άλλες δύο εκπληρώσεις! Όταν λαμβάνεις αυτή την αγκαλιά, όταν λαμβάνεις αυτά τα γράμματα και τα τηλεφωνήματα των μαμάδων ή των πατεράδων ακριβώς την επομένη της Ευχής, που σου μιλάνε για το πώς πέρασε η νύχτα, ή πώς το παιδί κοιμήθηκε από τον ενθουσιασμό του, τότε ξεχνάς την κούραση ή τα κακά νέα που μπορεί να έχεις ακούσει για άλλες οικογένειες και συνεχίζεις και παλεύεις! Και για τα παιδιά που συνεχίζουν και παλεύουν, αλλά και για τη μνήμη των παιδιών, που δεν είναι στη ζωή πια…

 

 Όπως έχετε πει στο παρελθόν, το Make-A-Wish μπήκε σχεδόν καρμικά στη ζωή σας, για να την αλλάξει εκ βάθρων. Μετά από οκτώ χρόνια στο “τιμόνι” του Οργανισμού, ως Γενική Διευθύντριά του, ποια είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που κρατάτε;

Σίγουρα είναι πολλαπλά. Κάθε μέρα με μαθαίνουν κάτι αυτά τα παιδιά. Κάθε μέρα με διδάσκουν κάτι αυτοί οι γονείς. Θα σας πω μία προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα, ο γιος μου πέρασε κάποιες γραπτές εξετάσεις, στις οποίες δεν πήγε πολύ καλά. Ένιωσα τον εαυτό μου να ζηλεύει άλλους γονείς, των οποίων τα παιδιά τα είχαν πάει καλύτερα. Δύο μέρες μετά, παραβρέθηκα σε μία εκδήλωση, στην οποία έκαναν τα μοντέλα δύο παιδιά Ευχής και ήταν τιμώμενοι καλεσμένοι οι γονείς της Φενίνας μας. Ενός κοριτσιού που δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του, αλλά σταθήκαμε στο πλευρό της με όποια δύναμη είχαμε.

Η Φενίνα ήθελε να γίνει μοντέλο, αλλά η κατάσταση της υγείας της ήταν ήδη επιβαρυμένη και δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η ευχή της. Όμως, αυτή η επίδειξη μόδας αφιερώθηκε στη μνήμη της. Εκεί, λοιπόν, είχαμε τους γονείς της με τον αδερφό της και είχαμε στην πασαρέλα δύο μοντέλα, δύο παιδιά Ευχής, που τα είχαν καταφέρει. Κοίταξα τους γονείς της Φενίνας και το μόνο που διάβασα στα μάτια τους ήταν ευγνωμοσύνη που αυτά τα παιδιά τα έχουν καταφέρει. Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι γονιός, να έχεις χάσει το παιδί σου και να μη νιώθεις ίχνος ζήλιας; Αντίθετα, να πιστεύεις ότι το παιδί σου ζει μέσα από τα υπόλοιπα παιδιά που τα καταφέρνουν! Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο μάθημα ζωής που πήρα και σας το μεταφέρω με όσο μεγαλύτερη ευθύτητα μπορώ.

Στο Make-A-Wish οχτώ χρόνια δεν έχω περάσει πάντα εύκολα. Έχω, όμως, γνωρίσει έναν κόσμο που δεν ήξερα ότι υπάρχει! Αγνοούσα την ύπαρξή του. Έχω γνωρίσει την πιο καλή πλευρά των ανθρώπων. Και ένα ακόμα. Όταν φεύγει κάποιος άνθρωπος, θα είναι τυχερός αν οι υπόλοιποι, που μένουν πίσω του, πουν πως αυτός έζησε δύο ζωές. Ε, λοιπόν, στο MakeAWish έχω ζήσει πολύ περισσότερες από δύο ζωές. Έχω ζήσει εκατοντάδες ζωές!

 

 Τι θα λέγατε σε κάποιον, που σκέφτεται να γίνει εθελοντής, αλλά διστάζει να το αποφασίσει; Τελικά, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής;

 Καταλαβαίνω τον δισταγμό και ότι έχουμε όλοι ένα πολύ βεβαρυμένο πρόγραμμα, ιδίως στην Ελλάδα του σήμερα. Οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές, σε όλα τα πεδία. Είναι πεδία μάχης η οικογένεια, η δουλειά, οι κοινωνικές υποχρεώσεις… Αυτό που έχω να πω είναι “δοκίμασέ το”. Αν δεν το δοκιμάσεις, δε θα πειστείς.

Και κάτι ακόμα. Δε χρειάζεται κάποιος εθελοντής να έρθει άμεσα και γρήγορα σε επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειες Ευχής. Καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να τρομάζει. Κανένας δε θα έρθει σε επαφή με γονείς και παιδιά, αν δεν είναι απολύτως βέβαιος. Εθελοντισμός δεν είναι απαραίτητα τρεις ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Μπορεί να είναι και δύο ώρες τον χρόνο, με κάποια αφορμή. Για παράδειγμα, έχω επέτειο γάμου ή γενέθλια και είμαι χαρούμενη ή χαρούμενος και έχω επιλέξει ότι για δύο ώρες εκείνη την ημέρα, κάθε χρόνο, θα κάνω κάτι για κάποιον οργανισμό. Επομένως, σας προτείνω να μπείτε στο site του Make-A-Wish, να δείτε το έργο και να το πλησιάσετε ακόμα περισσότερο.

Πάνω από όλα, εθελοντής σημαίνει πιστεύω σε κάτι. Επομένως, αν πιστέψετε στο έργο του Make-A-Wish, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε και τον τρόπο να το βοηθήσετε. Χωρίς να σας τρομάζει η ποσότητα των ωρών, αλλά να σας ενδιαφέρει μόνο η ποιότητα της συνεισφοράς στο να κάνουμε τον κόσμο αυτών των παιδιών καλύτερο!

 

 Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να συνδράμουμε στο έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος);

Με μία επίσκεψη στο makeawish.gr, θα βρείτε πάρα πολλούς τρόπους για να βοηθήσετε. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως μπορείτε να κάνετε μια online δωρεά στο site μας. Nα στείλετε ένα μήνυμα στο 19808, να κάνετε τις μπομπονιέρες ή τα προσκλητήρια γάμου ή βάφτισης σε εμάς. Aν είστε εκπαιδευτικός σε σχολείο, μαθητής ή γονιός, μπορείτε να υιοθετήσετε το πρόγραμμα Το Αστέρι της Ευχής. Ένα Αστέρι Ευχής είναι μία δωρεά των 2€. Επίσης, μπορείτε να υιοθετήσετε μία ολόκληρη Ευχή και να μας βοηθήσετε να μην έχουμε το άγχος του πώς θα βρούμε τα χρήματα για μία Ευχή. Μπορείτε να γίνετε εθελοντές. Ή, αν εκπροσωπείτε κάποια εταιρεία, να μας καλέσετε και να σχεδιάσουμε μαζί ένα πρόγραμμα, πάντα σε συνάρτηση με τους στρατηγικούς στόχους του εργοδότη.

 Θα κλείσω με μια παράφραση μιας αγγλικής φράσης. Where there is a will, there is a way. Που σημαίνει ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Εμείς οι νεράιδες το λέμε κάπως διαφορετικά… Where there is a Wish, there is a way… Όπου υπάρχει Ευχή, υπάρχει και ο τρόπος να βγει αληθινή!

 

Πηγή: https://cozyvibe.gr/where-there-is-a-wish-there-is-a-way/