Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), μιλά στο BusinessNews.gr και το CSR News.gr για το έργο του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), τη στήριξη της οποίας τυγχάνει αλλά και την κατακόρυφη αύξηση αιτημάτων από παιδιά με πολύ σοβαρές ασθένειες που βιώνει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός. 

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 ποια είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην καρδιά σας;

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαζί με τη μαγεία των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς που έρχεται, το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αγωνία. Βλέπετε το Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, όπως και όλοι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, βασιζόμαστε πολύ στην εορταστική περίοδο για την προσέλκυση δωρεών και στήριξη του έργου μας. Όμως νιώθω, ταυτόχρονα, και υπέρμετρη ευγνωμοσύνη για όλα όσα ζήσαμε και φέτος. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων για ευχή. Έχουμε δεχθεί 390 αιτήματα από την αρχή του χρόνου (έναντι 260 πέρσι τέτοια εποχή) και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις ευχές. ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΥΧΕΣ! Δεν “τρέχουμε” κάποια διαδικασία αξιολόγησης παραμέτρων που θα μας κατευθύνουν στο ποια και πόσα παιδιά θα εντάξουμε στο πρόγραμμα του Make-A-Wish κάθε χρονιά. Αντίθετα. Αν το παιδί πληροί τα κριτήρια ηλικίας (3-18 ετών) και είδους ασθένειας (κρίσιμη για τη ζωή), το αίτημα εγκρίνεται και προχωρά στο στάδιο σχεδιασμού.

Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 συναντήσεις με οικογένειες εξηγώντας το σκοπό μας και εκμαιεύοντας την πιο βαθιά επιθυμία τους.

Μου δίνετε την ευκαιρία να ρωτήσω λίγο περισσότερα για τη διαδικασία που ακολουθείτε καθώς γνωρίζουμε ότι είναι πολύ συγκεκριμένη.

Όταν διατυπωθεί ένα αίτημα για ευχή σε παιδί που νοσεί σοβαρά, η πρώτη επαφή με την οικογένεια αφορά στη λήψη από μέρους μας μίας επίσημης διάγνωσης και γνωστοποίησης της του θεράποντος ιατρού. Στη συνέχεια, θα εξηγήσουμε το σκοπό μας στην οικογένεια ή τους νόμιμους κηδεμόνες (κάποιες φορές ιδρύματα) και θα συναντήσουμε το παιδί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να βεβαιωθούμε και εκείνο και εμείς πως θα εκπληρώσουμε την πιο βαθιά ευχή, μία εμπειρία που έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του.

 

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του έργου σας και πώς θέλετε να πορευτείτε από’ δω και στο εξής;

Είμαστε ένας οργανισμός με ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Η μόνη μας έννοια είναι να μάθουν όλα τα παιδιά των οποίων η ζωή κινδυνεύει τη δυνατότητα που τους δίνεται. Μία ευχή δεν είναι απλά «μία» ευχή. Δεν είναι δώρο ανταπόδοσης ή επιβράβευσης. Είναι εμπειρία που στοχεύει στο να πείσει το παιδί να «πολεμήσει» την ασθένεια, είτε χρόνια είτε οξεία. Τις προάλλες ήρθε ένα παιδί στο γραφείο να εκμυστηρευτεί στις νεράιδες την ευχή της και όταν ευχαριστήσαμε, εκείνη και τη μητέρα της, για την εμπιστοσύνη, εκείνη μας απάντησε αποστομωτικά: «Εγώ σας ευχαριστώ. Και για την ευχή που θα μου εκπληρώσετε αλλά και γιατί μου ανοίγετε έναν καινούργιο κόσμο μπροστά στα μάτια μου». Η ευχή της Αργυρούς είναι ένας ορθοστάτης ώστε να μπορέσει να ορθώσει το ανάστημά της. Γιγαντιαίο παρά την εγκεφαλική της παράλυση.

 

Τι ζητάτε από τον κόσμο αυτές τις γιορτές;

Θα εκπληρώσουμε πάνω από 300 ευχές φέτος. Ρεκόρ ιστορικό για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ΑΝΑΓΚΗ γι’ αυτό που κάνουμε. Τα παιδιά που μάχονται για το αυτονόητο, μας θέλουν κοντά τους. Οι γιατροί μας τηλεφωνούν βράδια, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι μας στέλνουν μηνύματα ζητώντας την παρουσία μας κοντά σε ένα ή περισσότερα παιδιά. Θέλουμε να βρούμε αναδόχους για τον αριθμό των περισσότερων αυτών ευχών. Σήμερα που σας μιλάω έχουμε 115 ευχές χωρίς ανάδοχο και κάθε εβδομάδα φτάνουν στο γραφείο 12 ΝΕΑ αιτήματα κατά μέσο όρο. Το μέσο κόστος ευχής ανέρχεται σε €4.680 και ο υπολογισμός του βασίζεται σε ελεγμένες από Ορκωτούς, οικονομικές καταστάσεις. Η ρευστότητά μας αγγίζει τους 11 μήνες και με ό,τι συμβαίνει στη χώρα, θέλουμε να τη διατηρήσουμε άθικτη αν τα καταφέρουμε, ώστε σε στιγμές που πλήττεται η χώρα από καταστροφές ή έκτακτες ανάγκες, να μπορούμε να συνεχίζουμε το έργο μας. Η απειλητική ασθένεια δεν σταματά, δεν κάνει διακοπές, δεν γιορτάζει Χριστούγεννα. Και είναι ό,τι χειρότερο για ένα παιδί και μία οικογένεια. Οι πόροι μας αφιερώνονται στην εκπλήρωση ευχών κατά 81%, στην προσέλκυση δωρεών κατά 12% και στα έξοδα λειτουργίας πέραν αυτών κατά ΜΟΝΟ 7%. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε να αναλύσω τα πάντα. Είμαστε «ανοιχτό» βιβλίο όχι μόνο γιατί αυτό ορίζει η ηθική μας αλλά και γιατί οι πρακτικές μας επιβάλλονται και ελέγχονται από ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που έχει τεθεί από το παγκόσμιο Make-A-Wish (παρότι δεν μας ενισχύει οικονομικά). Για κάθε δωρεά στέλνεται στον υποστηρικτή μας το έξοδο που καλύπτει αυτή. Αν είναι, για παράδειγμα μία ευχή, ενημερώνεται για την εκπλήρωση ευχής. Αν είναι η κάλυψη μέρους του ενοικίου, στέλνεται στο δωρητή το καταθετήριό μας στην εταιρεία – ιδιοκτήτη των γραφείων μας. Αν είναι τα έξοδα κίνησης των εθελοντών, προωθούνται στο δωρητή τα αντίστοιχα εξοδολόγια. Αν είναι η πληρωμή μέρους των αποδοχών ενός εργαζομένου, στέλνεται στο δωρητή η απόδειξη μισθοδοσίας. Θα ζητήσω από τον κόσμο αγάπη και εμπιστοσύνη και θα πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, σε όλους και σε εσάς για το βήμα που μας δίνετε.

 

Πηγές: Make-A-Wish: Κατακόρυφη αύξηση αιτημάτων για ευχή από παιδιά με πολύ σοβαρές ασθένειες – BusinessNews.gr & Make-A-Wish: Κατακόρυφη αύξηση αιτημάτων για ευχή από παιδιά με πολύ σοβαρές ασθένειες – CSRΝews.gr (csrnews.gr)