Προκατειλημμένος; Όχι!
Ενήμερος; Ναι!
Ακούγοντας τη λέξη «καρκίνος» το μυαλό μας αυτόματα κάνει συνειρμούς όπως «επάρατη νόσος», «ανίατη ασθένεια», «το κακό» και κάποιες ακόμα, και οι οποίες συνοδεύονται, κυρίως από τις παλαιότερες γενιές, από εκφράσεις όπως «μακριά από εμάς», «να μην μας τύχει» και άλλες αντίστοιχες.
Είναι οι εκφράσεις που η άγνοια παλαιότερων εποχών, έκαναν το άκουσμα της λέξης καρκίνος τρομακτικό, «αγιάτρευτο» και δημιούργησε μύθους γύρω από την ασθένεια που δεν επιτρέπουν ακόμα και σήμερα απομυθοποίησή της. Παράλληλα, με την διαιώνιση της άγνοιας σχετικά με τις θεραπείες και την ίαση του καρκίνου, οι ασθενείς συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται και να στιγματίζονται. Αντίστοιχες καταστάσεις και αντιδράσεις υπήρχαν και παλαιότερα για άλλα νοσήματα που σήμερα θεραπεύονται, όπως η φυματίωση. Τέτοιες αντιδράσεις επηρεάζουν την πολύτιμη ψυχολογία των ασθενών και δεν βοηθούν τη ορθή θεραπεία τους. Επίσης, δυσκολεύουν και τους αδελφούς, φίλους και συμμαθητές τους για μία ρεαλιστική αντιμετώπιση και ορθή επανένταξη αργότερα.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνιο νόσημα αλλά τρομακτικό στο άκουσμά του. Κάποιοι αιτιολογούν τον τρόμο αυτό επικαλούμενοι την έλλειψη ενημέρωσης.
Όμως δεν υπάρχει στα αλήθεια ενημέρωση, ή προτιμούμε να κλείνουμε τα αυτιά γιατί δεν αντέχουμε; Μήπως η αγωνία και ο φόβος απλά καταστρέφει το παρόν και σίγουρα δεν βελτιώνει το μέλλον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γιατρός μας, Βασίλειος Παπαδάκης;
Ας δούμε κάποιες αλήθειες:
1. Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι ένα σπάνιο νόσημα
2. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι μη ειδικά αρχικά
3. Έγκαιρη διερεύνηση συμπτωμάτων που διαρκούν είναι απαραίτητη
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικά Κέντρα με εξειδικευμένους Ιατρούς
5. Εφαρμόζονται διεθνείς και πρωτοποριακές θεραπείες
6. Τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά στις περισσότερες περιπτώσεις
Στην περίπτωση των παιδιών, τα παιδιά ηλικίας > 11 είναι εκείνα που κλονίζονται περισσότερο από την περιθωριοποίηση, αλλά και από την έλλειψη ενημέρωσης. Ακόμα και μία απλή αναζήτηση στο internet μπορεί να εμφανίσει πολλές λανθασμένες πληροφορίες και αντιφατικά δεδομένα. Ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας για το κάθε παιδί ξεχωριστά είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Έρευνες δείχνουν ότι η διάγνωση και η θεραπεία ενός καρκίνου σε παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να έχει και απώτερες συνέπειες στο σώμα, την ψυχή και την κοινωνική ένταξη των αποθεραπευμένων ατόμων.
Και αυτό είναι που κάνει το έργο μας για αυτά τα παιδιά αναγκαίο.
Ας μάς επιτραπεί η έκφραση «Δεν είναι ανάγκη να μπορείς να γιατρεύεις, για να έχεις τη δύναμη να θεραπεύεις». Και αναφερόμαστε στην ψυχική θεραπεία, στη συμβολή του έργου μας στην επούλωση του τραύματος της ασθένειας. Για κάποια παιδιά και οικογένειες, το ταξίδι της ευχής είναι η επανέναρξη της ζωής, μία προσωρινή ανάπαυλα από τις θεραπείες, ένα παράθυρο, η ελπίδα και ο φάρος μέσα στο σκοτάδι τους. Για όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες είναι ΠΑΝΤΑ η ομορφότερη εμπειρία και αυτή που έδωσε στα παιδιά τη ΔΥΝΑΜΗ να συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα τους. Είτε για τη συνέχεια των θεραπειών, είτε για την επαναφορά στην καθημερινότητα. Άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχωριστά, συμφωνούν ότι 7 στα 10 παιδιά δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η σωματική τους ευεξία, ενώ 7 στους 10 επιστήμονες υγείας πιστεύουν ότι υπήρξε βελτίωση στα ιατρικά αποτελέσματα.
Το άρθρο είχε συνταχθεί με την πολύτιμη βοήθεια του επιστημονικού συμβούλου του οργανισμού και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασιλείου Παπαδάκη, MD, PhD, Παιδιάτρου-Αιματολόγου