3.500 ευχές από το 1997 στην Ελλάδα. Πέρσι, το 2023, 316 εκπληρωμένες ευχές σε όλη τη χώρα με τη βοήθεια 500 εθελοντών. Αυτό είναι το μεγάλο ταξίδι του Make-A-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος). Ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μοναδικό σκοπό το χαμόγελο των παιδιών μας.
Μετά από δύο χρόνια αποχής κάπως έτσι είχα ονειρευτεί την επιστροφή του Grec Voyage. Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου (Γενική Διευθύντρια Make-A-Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος) με το μαγικό της ραβδάκι κατάφερε να δώσει τη μαγεία που είχα ονειρευτεί.
Ένας άνθρωπος με μεγάλο βιογραφικό, μεγάλη πορεία σε κύριες θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες αλλά με ακόμα μεγαλύτερο μεγαλείο ψυχής που η υπερχείλιση της αγάπης της την οδήγησε στην θέση που είναι τώρα, Γενική Διευθύντρια Make-A-Wish (Κάνε-μια-ευχή Ελλάδος).
Η κουβέντα μαζί της σαν το ταξίδι που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ…!
Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μου είπες ότι κάθε ευχή είναι ένα ταξίδι για το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος). Πες μας λίγα λόγια για αυτό το ταξίδι.
Ευχαριστώ για αυτή την ερώτηση. Αυτό που εννοούμε είναι ακριβώς αυτό που μας λένε γονείς και παιδιά μετά την εκπλήρωση της ευχής. Δεν είναι απλά μια ευχή, είναι πολλά παραπάνω. Είναι μια ολόκληρη διαδρομή από την ώρα που η οικογένεια και το ίδιο το παιδί θα μας εμπιστευθούν μέχρι την ώρα που το όνειρο θα πάρει σάρκα και οστά. Η σειρά προτεραιότητας με την οποία εκπληρώνονται οι ευχές ακολουθεί τη σειρά προτεραιότητας των αιτημάτων. Υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις, όταν μια ευχή πρέπει να γίνει άμεσα για λόγους υγείας του παιδιού ή, αντίθετα, όταν η ευχή θα καθυστερήσει, γιατί είτε είναι εποχική (πχ «να πάω στο Ροβανιέμι να γνωρίσω τον Άγιο Βασίλη») είτε οι συνθήκες της οικογένειας δεν επιτρέπουν άμεση εκπλήρωση.
Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι δυόμιση μήνες, ένα διάστημα απαραίτητο όχι για τη χρηματοδότηση της ευχής, μια και αυτό το φροντίζουμε καθημερινά, αλλά για το χτίσιμο μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας που θα διαχέεται στον χρόνο και θα δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να αυξήσει τις προσδοκίες του, να παλέψει, να δει το φως και να νιώσει αγάπη και φροντίδα από μια ομάδα νεράιδων και ξωτικών που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν γνώριζε καν ότι υπάρχουν.
Με τον όρο «ταξίδι της ευχής» εννοούμε όλες τις δράσεις, ατομικές ή συλλογικές, οι οποίες θα οργανωθούν με έμφαση στη λεπτομέρεια, ώστε να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και στα «θέλω» του παιδιού και θα έχουν στόχο να ζήσει στο MAW μια εμπειρία που δεν εξαντλείται σε μια ημέρα, σε ένα πάρτι ή στην παράδοση ενός αντικειμένου όσο πολυπόθητο και αν είναι αυτό.
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) και οι νεραΐδες του ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει κάποιο ταξίδι που θα μπορούσες να πεις ότι σε έχει στιγματίσει;
Αυτά είναι τα κατά κυριολεξία «ταξίδια». Τα ταξίδια που κάνουμε σε όλη τη χώρα ώστε να εκπληρώσουμε τις ευχές όπου κι αν βρίσκονται. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω ένα ταξίδι. Συνήθως ταξιδεύω για να συναντήσω, ως μέλος μίας παθιασμένης και απόλυτα αφοσιωμένης ομάδας, εθελοντές που κάνουν τα όνειρα των παιδιών πραγματικότητα. Η εκπαίδευση είναι συνεχής, η επαφή μας δεν διακόπτεται ποτέ από καμία αντικειμενική συνθήκη. Αν πρέπει να ξεχωρίσω θα αναφέρω ένα ταξίδι στα Τρίκαλα όταν πήγαμε να συναντήσουμε ένα κορίτσι που ξέραμε ότι θα πρέπει να περιμένει αρκετά πριν πάει στη Disneyland. Βάλαμε τα δυνατά μας τότε, σε συνεργασία με το Μύλο των Ξωτικών, να την πείσουμε ότι η Disneyland είχε ‘μετακομίσει’ στα πάτρια εδάφη της. Εκπλήξεις και χαρά και όμορφες συναντήσεις… είναι η καθημερινότητά μας. Αυτό που κάνει εκείνο το ταξίδι αξέχαστο ήταν η αγωνία της ίδιας της μικρής και των γονέων της να μας πουν ευχαριστώ με χίλιους δύο τρόπους και μία ομάδα εκατοντάδων ανθρώπων που έγιναν ένα προσπαθώντας να πείσουμε το κορίτσι πώς όλα μπορούν να συμβούν.
Η τηλεόραση το 2023 μας βομβαρδίζει με δυσάρεστες ειδήσεις. Σημαντική στιγμή ηλιοφάνειας ήταν ο μαραθώνιος αγάπης που έγινε με την πρέσβειρα του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος), Φαίη Σκορδά, και την ομάδα της υπενθυμίζοντάς μας πως υπάρχει αγάπη, ανθρωπιά και ελπίδα. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την συνάντηση.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας. Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή σας. Είναι δύσκολα ή μάλλον… σκληρά τα όσα γίνονται αλλά και ο ρεαλισμός με τον οποίο μεταφέρονται δείχνει μία τρομακτική, κατ’ εμέ, ροπή προς την ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Είναι ένα φαινόμενο της εποχής που χαρακτηρίζει τη μεταφορά της είδησης μετά την πανδημία. Η Φαίη είναι μέλος της ομάδας των εθελοντών μας. Τα όσα γνωρίζει ο κόσμος ότι κάνει δημόσια στηρίζοντας το έργο μας ωχριούν μπροστά σε όσα κάνει «πίσω από τις κάμερες». Για δεύτερη χρονιά, μαζί με την ομάδα της αλλά και την πολύτιμη στήριξη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, αφιέρωσαν την τελευταία εκπομπή του έτους στο έργο μας. Για δύο ώρες ακούγονταν μαρτυρίες γονέων και παιδιών αλλά και η δυνατή «φωνή» των υποστηρικτών που έμπρακτα στάθηκαν στο πλευρό μας. Το είχαμε πολλή ανάγκη μια και πέρσι, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ξεπεράσαμε το κατώφλι των 300 ευχών, συνεχίζοντας να εκπληρώνουμε όλες τις ευχές που μας εκμυστηρεύονται τα παιδιά που παλεύουν. Είναι μία στιγμή που κι εμείς δραπετεύουμε από το νεραϊδόσπιτο και αφιερωνόμαστε στο να ζήσουμε μία ανασκόπηση όλων αυτών που έχουμε κάνει παρέα με τους ήρωές μας. Είναι στιγμή υπέρτατης ψυχικής ανάτασης όταν συναντάμε τα παιδιά μήνες και χρόνια μετά την εκπλήρωση της ευχής τους και μας λένε «Μόνο εσάς θυμάμαι από εκείνη τη σκοτεινή περίοδο» ή ένα γονιό να λέει «Είμαι εδώ να προσφέρω σε άλλες οικογένειες αυτό που προσφέρθηκε σε εμάς όταν είχαμε ανάγκη να πιστέψουμε στη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι και η αγάπη τους».
Ο συγγραφέας και ποιητής Αργύρης Χιόνης έχει πει “όσο υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται, αγαπούν και συμπάσχουν, υπάρχει ελπίδα”. Θέλω την άποψη σου και ως άνθρωπος αλλά και ως Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).
Τί να πω… Τι να προσθέσω. Τα είπε όλα ο ποιητής. Απλώς εγώ έχω ένα θέμα τελευταίως με την ελπίδα που δεν γίνεται πραγματικότητα. Δηλαδή, ενώ υπάρχει ελπίδα και εκπορεύεται από πολλές πηγές και πολλούς ανθρώπους, είναι περισσότερα τα εμπόδια στην πορεία για έναν καλύτερο κόσμο. Νιώθω πως το «αρνητικό» και το «κακό» είναι μικρότερο σε διάσταση (προέρχεται από λιγότερους ανθρώπους) αλλά σαν να είναι πιο… δυνατό ακόμη. Δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις που δεν «ελέγχονται» από την ανθρώπινη φύση αλλά σε γεγονότα που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε και διαχειριζόμαστε. Είναι λίγοι όσοι κακοποιούν και σαφώς λιγότεροι από όσους φροντίζουν αλλά πόσο κακό γεννούν. Τόσο που δεν χωράει στο μυαλό. Η ευχή μου για τη χρονιά που μόλις ξημέρωσε είναι να βρεθούν μηχανισμοί και δύναμη των ‘καλών’ να φωνάξουν πιο δυνατά και να δράσουν πιο αποτελεσματικά από τους ‘κακούς’. Δεν είναι θεωρητικό. Φέρτε στο μυαλό σας όλα τα αρνητικά που γίνονται και θα δείτε ότι υπάρχει για το κάθετι τρόπος να αντιμετωπιστεί με τρόπο πιο «τιμωρητικό» από όσο μέχρι σήμερα. Σαν το ‘καλό’ να ‘φοβάται’ να μιλήσει και να πράξει ηχηρά!
Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα η έννοια της προσφοράς, της στήριξης και της αγάπης είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε;
Ναι. Αλλά νομίζω ότι το γνωρίζουμε. Ξέρουμε την καλοσύνη του Έλληνα. Τη βαθιά καλοσύνη. Την έμπρακτη. Την καλοσύνη που βγάζει τον άνθρωπο από τη «ζώνη άνεσής» του (comfort zone) και τον κάνει να τρέξει να συνδράμει σε φυσικές καταστροφές ή σε υλική υποστήριξη συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Αυτό που μας λείπει ακόμη είναι η έννοια της «συντονισμένης προσπάθειας». Αφενός, δεν το κάνουμε συστηματικά και, αφετέρου, δεν συνεργαζόμαστε εύκολα. Και δεν φταίμε. Δεν συνεργάζονται εύκολα ούτε οι «σκοποί» τους οποίους υποστηρίζουμε. Και αυτό παρατηρείται τόσο σε εμφάνιση ad hoc αναγκών όσο και χρόνιων. Σε αυτό μπορούμε και πρέπει να «δουλέψουμε» περισσότερο. Μας περισσεύει ο αυθορμητισμός και το πάθος αλλά υστερούμε σε συστηματικότητα και οργάνωση, επομένως σε αποτελεσματικότητα.
Αν μπορούσες να οργανώσεις ένα ταξίδι και να μαζευτούν όλη η ομάδα του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) και όλα τα παιδιά ευχών ποιον προορισμό στην Ελλάδα θα επέλεγες και γιατί;
Το έχω σκεφτεί! Στα Μετέωρα! Για πολλούς λόγους και είναι όλοι συμβολικοί. «Μετέωρα» είναι τα παιδιά μας όταν τα συναντάμε. «Μετέωρα» βήματα κάνουμε και εμείς μέχρι να σταθεροποιήσουμε τη γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τις οικογένειες. Επίσης, τα Μετέωρα είναι ένας θρίαμβος της ανθρώπινης δύναμης και δημιουργικότητας. Είναι κι ένας τόπος που συμβολίζει την ηθελημένη απομόνωση και την αφοσίωση σε μία πίστη. Πολλά τα κοινά με τα παιδιά μας! Αλλά και εμάς τους ίδιους!
Πηγή: https://grecvoyage.gr/sandra-zafeirakopoulou-makeawish/