«Η θάλασσα και τα πλάσματά της μάγεψαν το Γιώργο από πολύ νωρίς, όταν τα καλοκαίρια πήγαινε στο εξοχικό μας στην Εύβοια και ανακάλυπτε τα «μυστικά» της παραλίας. Σιγά-σιγά το πάθος του μεγάλωνε και άρχισε να μαθαίνει τα πάντα γύρω από τον θαυμαστό υδάτινο κόσμο. Έμαθε να αναγνωρίζει πολυάριθμα είδη ψαριών και να μελετάει τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τους μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ. Τον τελευταίο χρόνο, τρεφόταν με την ανυπομονησία να ξαναγυρίσει κοντά στη θάλασσα, να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στα μυστήρια του βυθού.

Το «Κάνε Μια Ευχή» ήταν γι’ αυτόν μια ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία ενός εκπληκτικά οργανωμένου ενυδρείου, του Oceanografic, στη Βαλένθια της Ισπανίας, με τη συνοδεία του Διευθυντή του ενυδρείου, που ο Γιώργος είχε ζητήσει να γνωρίσει προσωπικά. Η μέρα της ξενάγησης ξεκίνησε βροχερή, αλλά ευτυχώς, παρά τις προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ήλιος αποφάσισε να μας κάνει το χατίρι και συνόδεψε τη βόλτα μας στις εγκαταστάσεις, η οποία διήρκεσε 6 ολόκληρες ώρες.

Ό,τι είχαμε μελετήσει τόσον καιρό στο χαρτί και στην οθόνη ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας! Ξεκινώντας από τα δελφίνια, που μας είπαν μια ιδιαίτερη καλημέρα με τις γλυκές φωνούλες τους και μας χάρισαν και μερικά άλματα και φιγούρες στην «προσωπική» συνάντηση που φρόντισε να έχουμε μαζί τους ο Διευθυντής του Oceanografic, περάσαμε στο σκοτάδι του βυθού. Εκεί, αφεθήκαμε να μας υπνωτίσει ο απόκοσμος χορός των μεδουσών, κατευθύνοντάς μας αργά-αργά προς τα οικεία νερά της Μεσογείου, για να δούμε τις γνωστές μας τσιπούρες, τα λαβράκια και την αγαπημένη μας καλόγρια. Στη συνέχεια, «διασχίσαμε» τον Ατλαντικό μέσα από ένα υδάτινο τούνελ για να περάσουμε στα τροπικά νερά των κοραλλιογενών υφάλων και να συναντήσουμε επιτέλους τον ήρωά μας: το ψάρι κλόουν. Στην επιφάνεια για μια ανάσα, παρέα με τα φλαμίνγκο και άλλα πολύχρωμα πουλιά που ζουν στα μακρόβια δάση και πάλι κατάδυση στα κρύα νερά των Πόλων για να θαυμάσουμε τους πιγκουίνους, την 3μελή οικογένεια της φάλαινας Beluga, και τους θαλάσσιους ελέφαντες. Από την ξενάγηση δεν έλειψαν, βέβαια, ούτε οι κροκόδειλοι ούτε οι γιγάντιες χελώνες των Galapagos. Στάση για γρανίτα και βουτιά στα επικίνδυνα λημέρια των καρχαριών, τους οποίους μπορέσαμε να απολαύσουμε ατάραχοι ενώ μας περικύκλωναν, ενώ βρισκόμασταν προστατευμένοι μέσα στο ειδικό τούνελ που μας τρύπωσε μέσα στο «σπίτι» τους.

Από μια ολοκληρωμένη εμπειρία δεν μπορεί να λείπει φυσικά ο Κάπτεν Νέμο, ο ήρωας του αγαπημένου μας βιβλίου «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Η 4D αναπαράσταση μίας σύγχρονης διασκευής της ιστορίας του στην αίθουσα προβολών ήταν η καλύτερη κατάληξη μιας γεμάτης ημέρας.

“Η Βαλένθια είναι πανέμορφη! Δε θέλω να φύγω…Το βρήκα! Θα ξαναέρθω σίγουρα! Θα γίνω ωκεανολόγος και θα δουλέψω στο Oceanografic!”»

Μια όμορφη επιστολή από τη μητέρα του Γιώργου μας γέμισε την ψυχή εικόνες και αναμνήσεις!

τους εθελοντές: Λυμπέρη Ζωή

τους χορηγούς σε είδος: Oceanografic, Airbnb

τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την υιοθεσία του σταδίου εκμαίευσης όλων των Ευχών για το 2019 (ΑΚΤΩΡ, ΗΛΕΚΤΩΡ, ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, REDS)