Στις 15 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με μία συγκινητική Ημερίδα. Καταξιωμένοι παιδοογκολόγοι, νοσηλευτικό και νοσοκομειακό προσωπικό, γονείς και παιδιά ευχής, ανέβηκαν επί σκηνής και συγκλόνισαν με συναισθήματα και προσωπικές μαρτυρίες, που «άγγιξαν».

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας εστίασε στη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης, στις θεραπείες, αλλά και στην απομυθοποίηση της εσφαλμένης αντίληψης ότι η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά συνεπάγεται και θάνατο. Ο παιδικός καρκίνος είναι θεραπεύσιμος και τα ποσοστά ίασης βελτιώνονται διαρκώς, με 8 ή 9 στα 10 παιδιά, που νοσούν με κάποια μορφή καρκίνου, να γίνονται καλά. Τονίστηκε ακόμη πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να παρακολουθείται από τον παιδίατρό του μέχρι την ενηλικίωσή του, ώστε να υπάρχει το ιστορικό της κλινικής του εικόνας και να μπορεί να γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Οι διαθέσιμες θεραπείες στη χώρα μας είναι εφάμιλλες με αυτές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, επομένως οι οικογένειες δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό για να θεραπευθούν.

Η δεύτερη ενότητα άγγιξε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα: την πρώτη επαφή με τον καρκίνο στα παιδιά. Την πρώτη φορά που οι γονείς άκουσαν τη διάγνωση του παιδιού τους. Την πρώτη φορά των εργαζομένων σε παιδοογκολογικά τμήματα νοσοκομείων ή σε ξενώνες φιλοξενίας. Η Φαίδρα και ο Γιώργος, γονείς παιδιού που έχει νοσήσει από καρκίνο, μίλησαν για το πώς βίωσαν το πρώτο άκουσμα της διάγνωσης, ο καθένας από τη δική του οπτική. Ακούσαμε και την εμπειρία της πρώτης φοράς προσωπικού σε ξενώνα φιλοξενίας αλλά και σε παιδοογκολογικό τμήμα. Άτομα που δεν ανήκουν στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό και μίλησαν για το πόσο η επαφή τους με τις οικογένειες αυτές άλλαξε και τη δική τους ζωή. Όπως χαρακτηριστικά είπε η νηπιαγωγός παιδοογκολογικού τμήματος, «Έμαθα να ζω με αγάπη και όχι με φόβο».

Στην τρίτη ενότητα ακούσαμε τις μαρτυρίες παιδιών ευχής, γονέων και φίλων οικογενειών, που έχουν βιώσει τον καρκίνο, σχετικά με τις προσωπικές επαφές και πόσο αυτές αλλάζουν μετά τη διάγνωση. Για τη μοναξιά ή όχι, που βιώνουν τα παιδιά και οι οικογένειες και για τη μεγάλη ανάγκη τους να αισθανθούν τη στήριξη από το φιλικό, το σχολικό και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Η τέταρτη ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στην επανένταξη μετά την ασθένεια, καθώς και τη σημασία που έχει η εκπλήρωση της ευχής μέσα από τα «μάτια» μίας μητέρας, ενός παιδιού και δύο καταξιωμένων γιατρών με πολύχρονη εμπειρία και συνεργασία με τον οργανισμό.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Δέσποινας, του παιδιού που βίωσε τον καρκίνο, ήταν ουσιαστικά μία έκκληση προς τις οικογένειες και τα παιδιά που νοσούν. Με μια μοναδική κατάθεση ψυχής και κρούοντας προειδοποιητικά καμπανάκια, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη. «Έχει σημασία να δούμε και να θεραπεύσουμε το παιδικό τραύμα. Ο καρκίνος αφήνει κατάλοιπα, σωματικά και ψυχικά. Ο καρκίνος δεν σου συνέβη γιατί το θέλησες, έτυχε. Τώρα έχεις τον έλεγχο. Μην νοσήσεις γιατί απλώς συνήθισες να νοσείς».

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα της ημερίδας ήταν μία πραγματική αποκάλυψη, καθώς επικεντρώθηκε στα συναισθήματα των γιατρών και πώς βιώνουν οι ίδιοι αυτήν την καθημερινή επαφή με τον παιδικό καρκίνο, τις πρώτες διαγνώσεις και την ανακοίνωση στην οικογένεια. Πώς βιώνουν την επιτυχία μίας θεραπείας ή την αποτυχία, την απώλεια ή ακόμη και το προσκλητήριο γάμου που μπορεί να λάβει από ένα παιδί που έχει γίνει καλά και έχει ενηλικιωθεί! Λόγια που άγγιξαν βαθιά, φανερώνοντας μία πλευρά των γιατρών που ίσως δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε: την ανθρώπινη πλευρά τους, τις ευαισθησίες και τις δικές τους αγωνίες.

 Και η ενότητα αυτή έκλεισε με έναν στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που φανερώνει μία μεγάλη αλήθεια:

Υπερασπίσου το παιδί, γιατί όσο υπάρχει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…

Οφείλουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ανθρώπους που μάς εμπιστεύτηκαν και μάς άνοιξαν την καρδιά τους. Χωρίς εκείνους δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Αλεξοπούλου Κάτια, MD Επιστημονικά Υπεύθυνη Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Παιδιών & Εφήβων Γ.Ν.Παίδων Αθηνών “Π. & Α. Κυριακού”

Αμπελάκη Γιώτα, Υποστηρικτικό προσωπικό νοσοκομείο

Βασιλάτου – Κοσμίδη Ελένη, Παιδίατρος – Αιματολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Βασίλειου Παναγιώτα, Παιδί ευχής

Δογάνης Δημήτριος, MD,PhD,MSc, Παιδίατρος Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Ογκολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. Κυριακού, Γενικός Γραμματέας ΕΕΠΑΟ

Καπογιάννη Φαίδρα, Μαμά παιδιού ευχής

Καραδήμου Λία, Νηπιαγωγός Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’

Καττάμης Αντώνιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ογκολογικής- Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ/ΚΕΘ) Ογκολογική Μονάδα ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα’ , Νοσοκομείο Παίδων  ‘Η Αγία Σοφία’

Κόκκινου Γεωργία, Μαμά παιδιού ευχής, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα»

Κοσμετάτου Υβέτ,  Πρόεδρος Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Κωνσταντινίδη Ελένη, Αντιπρόεδρος Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Μπάκα – Καγιά Μαργαρίτα, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος PhD Προϊσταμένη Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων Α Κυριακού. Ογκολογική  Μονάδα Παίδων Μαριάννα. Β. Βαδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ

Dr. Μπαρτσόκας Χρήστος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, ΕΚΠΑ

Νάνης Δημήτρης, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής. ΕΚΠΑ Υπεύθυνος Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ

Ξυδόπουλος Γεώργιος, Μπαμπάς παιδιού ευχής

Παπαδάκης Βασίλειος, MD, PhD, Παιδίατρος Αιματολόγος – Ογκολόγος Διευθυντής ΕΣΥ, Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ΤΑΟ) Ογκολογική Μονάδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-“ΕΛΠΙΔΑ, Γ.ΝΟΣ. Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Επιστημονικός Σύμβουλος Κάνε-Μία- Ευχή Ελλάδος

Παπακωνσταντίνου Ευγενία, MD, MSc, PhD Παιδίατρος Ογκολόγος Διευθύντρια Παιδοογκολογικού Τμήματος Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Παπασαραντοπούλου Αλεξάνδρα, Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Περιστέρη Ιουλία, Αιματολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Ογκολογική Μονάδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ΕΛΠΙΔΑ, Γ.ΝΟΣ. Παίδων «Αγία Σοφία»

Πιτσικάλη Ραφαέλα, Παιδί ευχής

Πολυχρονοπούλου Σοφία, MD, PhD, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας ( ΕΕΠΑΟ). Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.), Εκπρόσωπος  στο Πανευρωπαικό Δίκτυο για τον Παιδικό Καρκίνο “ERN PaedCan” του Ν.Π. “Η Αγία Σοφία”, Ογκολογική Μονάδα «Μ.Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ», Πρόεδρος της  Ογκολογικής Επιτροπής, Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Αθήνα

Σερβιτζόγλου Μαρίνα, Διευθύντρια ΕΣΥ Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”

Τσακανίκα Μάγδα, Μαμά παιδιού ευχής

Τσαουσίδου Δέσποινα, Παιδί ευχής

Τσιγγούνη Ελένη, Φιλόλογος, μητέρα φίλου παιδιού με καρκίνο

Φάντη Νάσια, Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Ελπίδα”

Χατζηπαντελής Εμμανουήλ, Αν. Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας & Ογκολογίας Α.Π.Θ.

Δείτε όλο το Livestream