«Όλοι εσείς εδώ, οι οικογένειές σας, τα παιδιά σας οι δάσκαλοι στα σχολεία, είστε ο ωκεανός. Είστε αυτοί που μπορείτε να ρυθμίσετε τη θάλασσα, να την ηρεμήσετε, ώστε οι βαρκούλες μας να μην κινδυνεύουν από εσάς!».

Με σκοπό την τίμηση της ελεύθερης διδασκαλίας έχει οριστεί η 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.

Πέραν της μεταλαμπάδευσης γνώσεων, οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν το σπουδαίο έργο της κοινωνικοποίησης, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με ερεθίσματα, φροντίζοντας να αποκτήσουν παιδεία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κοινωνία να έρχονται σε επαφή οι μικροί μας φίλοι με έννοιες και αξίες, όπως αυτές του Σεβασμού, της Αποδοχής, της Συμπερίληψης.

Η μαμά του Σπύρου μας, πολύ εύστοχα παρομοίασε την κοινωνία με μια θάλασσα και τα άτομα με αναπηρία (ορατή ή μη) ως «βαρκούλες». Με τα λόγια της, κάλεσε εκπαιδευτικούς και γονείς σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης και αποδοχής!

Έτσι κι αλλιώς, τί ήλιοι τί αστέρια, όλα φωτίζουν εξίσου τον ουρανό! Από αυτή την σκέψη προέκυψε και το φετινό Αστέρι της Ευχής, το οποίο αυτή τη χρονιά είναι κάπως διαφορετικό! Θα παρατηρήσετε ιδιαιτερότητα στο σχήμα του εξωτερικού αστεριού, ενώ θα δείτε πως και στο κέντρο του εμπεριέχεται ο ήλιος. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να κρατήσουν είτε το ξεχωριστό αστέρι είτε τον αποσπώμενο ήλιο, και να αποστείλουν το άλλο κομμάτι στα παιδιά ευχής, δημιουργώντας χώρο έμπρακτα σε ό,τι αφορά την συμπερίληψη και την αρμονική συνύπαρξη.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, κι εμείς με τη σειρά μας όλους τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους αξίες, όπως η ισότητα και η σύμπραξη. Το σχολείο θεωρείται δικαίως ένας εκ των σημαντικότερων φορέων κοινωνικοποίησης και αποτελεί μια μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο τα παιδιά, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους, μαθαίνουν να εκφράζουν τις ανάγκες τους αλλά και να ακούν και να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των συμμαθητών τους, να σέβονται τα όρια τους και να αποδέχονται το ένα τις ιδιαιτερότητες του άλλου. Έτσι, μεγαλώνουν δημιουργώντας μαζί με όλους εμάς μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο «ανοιχτή»!

5 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή επίσης ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η Σύσταση υπογραμμίζει τα πρότυπα σχετικά με την πολιτική των εκπαιδευτικών, την πρόσληψη και την κατάρτιση καθώς και την δια βίου εκπαίδευσή τους, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στοχεύει στο να επικεντρωθεί “στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου” και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Πηγή: https://tinyurl.com/source-ekpaideutikoi