Στις 23 Δεκεμβρίου 2022, το «Πρωινό μας» και η Φαίη Σκορδά, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, υποδέχτηκαν το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) σε μία εκπομπή αφιερωμένη στα παιδιά! Η τελευταία εκπομπή του 2022 έφερε στο πλατό τεράστια παιδικά χαμόγελα και συγκίνηση.

Πλήθος οικογενειών και παιδιών ευχής μοιράστηκαν με το κοινό τις δικές τους ιστορίες, συζητώντας ανοιχτά τόσο το θέμα της ασθένειας, όσο και της θεραπευτικής επίδρασης της εκπλήρωσης της ευχής. Η Γιούλη, μαμά παιδιού ευχής, συνδέθηκε live από τη μακρινή Σκωτία και εξήγησε γιατί για περισσότερα από 9 χρόνια είναι full time εθελόντρια.

Στον καναπέ του πλατό κάθισε η Λώης, μητέρα της Φενίννας: «Η Φενίννα είναι ψηλά και μας βλέπει. Την έφερα μαζί μου. Νιώθουμε τη δύναμή της και ήρθα να σας τη μεταδώσω. Η πορεία της ήταν χέρι – χέρι με την ευχή και το MakeAWish», μας είπε. Ακολούθησε η ιστορία της Χρύσας από τη μακρινή Κάλυμνο η οποία βίωσε τεράστια χαρά με την εκπλήρωση της ευχής της και η Κατερίνα με τον μπαμπά της, Ανδρέα, από την Κρήτη μάς μετέφεραν με το χαμόγελό τους τη θετική τους ενέργεια μέσα από το δωμάτιο που οι νεράιδες ετοίμασαν για εκείνη!

Η μικρή πρωταγωνίστρια της φετινής καμπάνιας του Αστεριού της Ευχής, η Χριστίνα, ντροπαλή και συνεσταλμένη, πήρε τη θέση της στον καναπέ του πλατό και χαμογελούσε στην κάμερα μαγεύοντας το κοινό. «Εμείς έχουμε ως επί το πλείστον διαγράψει όλα αυτά που βιώσαμε και έχουμε χαραγμένη αυτή την εικόνα που βλέπουμε παντού, του παιδιού μας με αυτό το πλατύ χαμόγελο! Βγαίνει όλο αυτό που κρύβει μέσα της και για εμάς αυτό είναι το πιο σημαντικό!» μας είπε η μητέρα της, Πένυ.

Ακολούθησαν μέσω σύνδεσης η Φανή από τη Λάρισα και η Πόπη από την Πτολεμαΐδα, δύο μαμάδες παιδιών ευχής που διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη των παιδιών τους, συνεχίζουν να προσφέρουν στον οργανισμό εθελοντικά με δύο μεγάλες δράσεις: το MakeAWish Cookie που όλοι αγαπούν από τη Φανή και τους εθελοντές ζαχαροτέχνες σε όλη την Ελλάδα, και με το Αστέρι της Ευχής που πλημμυρίζει με αστερόσκονη η ομάδα Εθελοντισμός Ανδρόνικος από την Πόπη.

4 ενήλικα παιδιά ευχής, ομόρφυναν τον χώρο με το χαμόγελό τους και την παρουσία τους. Η Κωνσταντίνα, η Ραφαέλα, η Νεφέλη και ο Δημήτρης μοιράστηκαν ο καθένας την εμπειρία τους από το ταξίδι της ευχής τους, με την Κωνσταντίνα να θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό των κοινωνικών στερεοτύπων και την εξίσωση του καρκίνου με το θάνατο που δεν ισχύει. «Δεν είμαστε χαμένες ευκαιρίες. Όπου υπάρχουν πιθανότητες για ίαση, υπάρχουν και δυνατότητες. Όταν ήρθε η υποτροπή ήθελα να κρατηθώ από κάτι … αποφάσισα η ευχή μου να είναι ένα μεγάλο πάρτυ για τα 18 γενέθλιά μου και η μεγάλη αγωνία της ασθένειας έγινε γλυκιά προσμονή!».

«Όλα τα παιδιά να βγουν από τα νοσοκομεία» ευχήθηκε η Ραφαέλα και λύγισε, ενώ η Νεφέλη μάς εκμυστηρεύτηκε ότι αποφάσισε να αλλάξει την ευχή της μια και τα ταξίδια εν μέσω covid δεν επιτρέπονταν. «Ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Το MakeAWish με έχει βοηθήσει σε πάρα πολλές στιγμές, ακόμα και στο νοσοκομεία περνάγαμε ωραία χάρη σε αυτό. Σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμα δύναμη μέσα σου και μπορείς να τα καταφέρεις». Τελευταίος από την όμορφη παρέα έλαβε το λόγο ο Δημήτρης, ο οποίος θαυμάζοντας τις τρεις συνομιλήτριες του για τον δικό τους «σκληρότερο» αγώνα, ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά να είναι υγιή και να έχουν πάντα την ελπίδα γιατί το Make-A-Wish αυτό κάνει. «Είναι ένας απίστευτος οργανισμός!».

Μία live σύνδεση με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του οργανισμού και Παιδίατρο Αιματολόγο – Ογκολόγο Διευθυντή ΕΣΥ στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας της Ογκολογικής Μονάδας ¨ΕΛΠΙΔΑ¨, κ. Βασίλειο Παπαδάκη, αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση της ψυχικής υγείας και του ρόλου της στις θεραπείες των παιδιών με καρκίνο. «Έχουμε και εμείς δεδομένα πλέον στην Ελλάδα που δείχνουν ότι υπάρχει μία πολύ θετική επίδραση από την εκπλήρωση της ευχής».

Ο μικρότερος της παρέας, ο 4χρονος Θάνος, και η μητέρα του Χριστίνα, μας μίλησαν για την ευχή του που ήταν μία παιδική χαρά, μα κυρίως για την μεγάλη του αγάπη, την Ειρήνη. Τα δύο παιδιά πέρασαν μαζί όλες τις θεραπείες και τις καραντίνες και μία ημέρα αποφάσισαν να παντρευτούν! Μα η επίσημη ανακοίνωση των «γάμων» τους έγινε στο Ζάππειο τον περασμένο Απρίλη παρουσία όλων των υπηκόων του βασιλείου στο πλαίσιο της ευχής! Ο Ανδρέας, μας είπε τη δική του ιστορία όντας εθελοντής τα τελευταία χρόνια. «Εθελοντισμός σημαίνει για εμένα να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, σε γεμίζει με συναισθήματα που δεν μπορώ να περιγράψω», ενώ αποκάλυψε στο τέλος ότι είναι και ο ίδιος παιδί ευχής!

Το ποσό που συγκεντρώθηκε αγγίζει τις 88.000€ και το σύνολο των ευχών που θα εκπληρωθούν με το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 21 ευχές παιδιών που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Το πλήθος των SMS και των κλήσεων στον 5ψήφιο αριθμό αντιστοιχούν σε 8.408, ενώ έγιναν περισσότερες από 200 δωρεές online. Θερμά ευχαριστώ σε κάθε έναν ξεχωριστά που αφιέρωσε χρόνο και χρήματα για το έργο του οργανισμού, καθώς και στις παρακάτω εταιρείες και ιδιώτες: La vie en Rose και προσωπικά στους Δήμητρα Κατσαφάδου και Νικόλα Μαλακοδήμο, Μεταφορική Αφοί Πλέσσα, By the Glass, Greek Customs Brokers, Βούλης Χημικά ΑΕ και προσωπικά στην κα Βούλη γιαγιά του μικρού Θάνου μας, στην Έλενα Χριστοπούλου – Fab ΜΙΚΕ, Judah Club, Κοινωνικό Κέντρο Σταύρος Χαλιώρης, Νίκο Κοκλώνη και Alterinfo Media – Σταύρο Καλογεράκη. Χίλια ευχαριστώ και στον δωρητή μας που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη η δωρεά του και υιοθέτησε εξ’ ολοκλήρου μία ευχή!

Ήταν το πιο φωτεινό “ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΣ!”