Συνέντευξη στη 
Μαίρη Φώτη

Κι όμως… Υπάρχουν παραμύθια που ζωντανεύουν και νεραϊδονονές που εκπληρώνουν ευχές, βγαλμένες από έναν κόσμο μαγικό! Αυτό είναι το εφόδιο που προσφέρει το «Kάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος» στα παιδιά που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες, με την ευχή και την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να νικήσουν και θα κερδίσουν την χαμένη τους παιδικότητα.
Η γενική διευθύντρια του «Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)» κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου μιλά σήμερα στην «δημοκρατική» για τις ευχές που έγιναν πραγματικότητα, για το σπουδαίο έργο του Οργανισμού αλλά και πώς όλοι εμείς μπορούμε να συμβάλουμε για να γίνουν πραγματικότητα ευχές παιδιών που μάχονται για την ζωή τους…
• Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του “Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)” στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1996 και η πρώτη ευχή παιδιού πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997. Ηταν μια ευχή του Ανδρέα, να γνωρίσει την ομάδα του Ολυμπιακού. Μάλιστα, ο Ανδρέας τότε είπε κάτι πάρα πολύ χαρακτηριστικό, που συνοδεύει ακόμα και σήμερα το «Make a Wish» και που, όπως λέω, όσες διαφημιστικές εταιρείες κι αν είχαμε πληρώσει δεν θα το είχαν διατυπώσει τόσο εύστοχα. «Όταν ένα απίστευτο όνειρό σου γίνεται πραγματικότητα, τότε και το όνειρό σου να γίνεις καλά έρχεται πιο κοντά», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας, κι αυτό είναι το “Make a Wish”…
• Ποια παιδιά αφορά η δράση του Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος);
Αφορά παιδιά ηλικίας από 3 έως 18 ετών που αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια, από την οποία δυνητικά απειλείται η ζωή τους. Σκοπός μας είναι να τους προσφέρουμε μια εμπειρία που θα τα μεταμορφώσει, θα τους θυμίσει ότι είναι παιδιά, θα τα ξαναφέρει –όσο γίνεται- σε μια φυσιολογικότητα και κανονικότητα την οποία χάνουν μόλις γίνεται η διάγνωση. Είμαστε το μεγαλύτερο ίδρυμα παγκοσμίως που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία του ασθενούς παιδιού. Κάθε 17 λεπτά της ώρας, κάπου στον πλανήτη πραγματοποιείται μια ευχή παιδιού, από κάποιο “Make a Wish”.

Το σπιτάκι του παιδικού ήρωα GRANDPA JOE’S που χτίστηκε για τον μικρό ήρωα Παντελή στα Σιάννα

• Η επιλογή πώς γίνεται για την υλοποίηση μιας ευχής;
Δεν γίνεται επιλογή. Εκπληρώνονται όλα τα αιτήματα που φτάνουν στο “Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)”! Μάλιστα, τώρα κάνουμε μια πολύ μεγάλη καμπάνια για να φέρουμε περισσότερα αιτήματα, να εξοικειώσουμε ακόμα περισσότερο τις οικογένειες με το έργο μας, κάτι που για εμάς είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την προσέλκυση πόρων. Βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση μιας ευχής είναι το παιδί να πληροί τα κριτήρια που αφορούν την ηλικία, το είδος της ασθένειας και τον τόπο νοσηλείας, να έχει δηλαδή διαγνωστεί ή νοσηλευτεί στην Ελλάδα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ελληνάκι, αρκεί να έχει διαγνωσθεί ή νοσηλευτεί στην Ελλάδα και βέβαια η ευχή του να μην έχει υλοποιηθεί από “Μake-A-Wish” άλλης χώρας. Τώρα, όσον αφορά στα όνειρα των παιδιών, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τόσο με ψυχολόγο όσο και με την συνδρομή πεπειραμένων εθελοντών που είναι κοντά μας πάρα πολλά χρόνια, να εκμαιεύσουμε την πιο βαθιά επιθυμία του παιδιού… Ξέρετε, πολλές φορές, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν το “Κάνε-Μια-Ευχή” σαν μια ευκαιρία να αλλάξουν τηλεόραση ή laptop ή να παραγγείλουν κάτι που τους λείπει. Δεν είμαστε αυτό… Αν αυτή είναι η βαθύτερη επιθυμία του παιδιού, ναι θα το κάνουμε. Αλλά αν η βαθύτερη επιθυμία του παιδιού είναι να γίνει Spiderman για παράδειγμα, εμείς θα επικεντρωθούμε σε αυτό. Αν το όνειρό του είναι να αποκτήσει στην αυλή του πειρατικό καράβι, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό, εμείς αυτό θα εκπληρώσουμε. Εμείς είμαστε εδώ, γι αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει η οικογένεια ή οι φίλοι. Εμείς είμαστε εδώ για το απίθανο! Βέβαια είμαστε άνθρωποι και υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, αλλά προσπαθούμε πάντα να τους ξεπερνάμε.
• Η φαντασία των παιδιών καλπάζει, οπότε αυτό είναι ένας δύσκολος παρονομαστής!
Η φαντασία των παιδιών καλπάζει, κι εμείς προσπαθούμε να την ξυπνάμε! Πραγματικά κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ μόνο όταν το παιδί και η οικογένεια μάς πει «δεν φανταζόμουν ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό!». Τότε, μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι καταφέραμε να εκπληρώσουμε το όνειρο ενός ακόμα παιδιού.

Ο Δημητράκης από τη Ρόδο που ήθελε ένα πειρατικό καράβι στην αυλή του και η ευχή του έγινε πραγματικότητα!

• Φαντάζομαι ότι δεν είναι μια απλή, συνηθισμένη εργασία η απασχόληση στο “Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)”.
Πέραν του Κάνε-Μια-Ευχή, θεωρώ ότι όσοι έχουμε μείνει στην Ελλάδα, σε παραγωγική ηλικία και δουλεύουμε, πραγματικά δεν είναι μια απλή εργασία αλλά πολλά περισσότερα πράγματα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που όλοι όσοι εργαζόμαστε εδώ -12 άτομα- ζούμε κι αναπνέουμε στους ρυθμούς της ευχής. Ο,τι ώρα κι αν φύγουμε από το γραφείο, το μυαλό μας είναι στο πώς θα κάνουμε

Ο Δημητράκης από τη Ρόδο που ήθελε ένα πειρατικό καράβι στην αυλή του και η ευχή του έγινε πραγματικότητα!

την ευχή πιο μαγική, πώς θα βρούμε του πόρους για να το επιτύχουμε αυτό, πώς θα κάνουμε το έργο μας πιο γνωστό. Πάμε για έναν καφέ με φίλους και δεν μπορούμε να ξεχαστούμε. Γινόμαστε το επίκεντρο της συζήτησης, είτε γιατί θα πιάσουμε κουβέντα με τον ιδιοκτήτη για να δούμε πώς μπορεί κι εκείνος να μας βοηθήσει, είτε γιατί θα είμαστε συνεπαρμένοι από μια ευχή και θα θέλουμε να την μοιραστούμε με τους φίλους μας.
• Η έδρα είναι στην Αθήνα, αλλά έχουμε δει ενδιαφέρουσες δράσεις του Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)και στην περιοχή μας, άρα η γεωγραφική απόσταση δεν είναι εμπόδιο για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο ενός παιδιού που ζει στην περιφέρεια…
Προσπαθούμε να εκπληρώνουμε ευχές σε όλη την Ελλάδα και το καταφέρνουμε. Ακόμα κι αν δεν έχουμε εθελοντές σε μια περιοχή, γιατί μπορεί να είναι απομακρυσμένη ή να είναι ένα χωριό μακριά από αστικό κέντρο, εμείς θα στείλουμε εθελοντές από την Αθήνα και θα επωμιστούμε όλο το σχετικό κόστος. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να δημιουργήσουμε ομάδες εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Στη Ρόδο έχουμε ήδη μια ομάδα εθελοντών και πολύ δραστήρια μάλιστα. Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι άνθρωποι που θα μπορούν να εκπληρώσουν την ευχή ενός παιδιού, πάντα με τον συντονισμό και την βοήθεια του γραφείου μας και παράλληλα να μπορούν να οργανώσουν δράσεις για την συγκέντρωση πόρων. Η μαγεία, ιδίως αυτή την εποχή που οι δωρεές είναι δύσκολες, απαιτεί χρήματα! Στην εποχή μας, πολύς κόσμος, απλός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και θέλει να προσφέρει αλλά είναι πολύ μικρότερα τα ποσά, δεν γίνονται πλέον μεγάλες δωρεές όπως γίνονταν κάποτε.
• Αρα ουσιαστικά, η κοινωνία είναι αυτή που κρατά ζωντανό το όνειρο των παιδιών.
Αποκλειστικά και μόνο αυτή.
• Πώς μπορεί κάποιος να ενισχύσει το Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος);
Οι τρόποι να μας στηρίξει κάποιος είναι πάρα πολλοί. Μπορεί, ένας ιδιώτης ή μια εταιρεία, να υιοθετήσει ολικώς ή μερικώς μια Ευχή (να καλύψει δηλαδή το κόστος μιας Ευχής), μπορεί να κάνει μια δωρεά σε χρήματα ή σε είδος, μπορεί να φτιάξει σε μας τις μπομπονιέρες και τα προσκλητήρια του γάμου του ή της βάπτισης του παιδιού του, μπορεί να αγοράσει άλλα προϊόντα του Οργανισμού, μπορεί να μας σκεφτεί ακόμη και την …ώρα της λύπης του και να ενθαρρύνει για δωρεές αντί στεφάνων σε μία τελετή. Με δωρεά 2 ευρώ μπορεί κάποιος να ενισχύει το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, ή να στείλει γραπτό μήνυμα με τη λέξη WISH στο 19808. Επίσης, έχουμε κάποιες πολύ πρωτότυπες προτάσεις για εταιρείες που τις βάζουν στο κλίμα της Ευχής και είναι μια εμπειρία που οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν. Αρκεί να επιθυμεί κάποιος να μας στηρίξει… και τότε εμείς θα βρούμε τον τρόπο!
• Στη Ρόδο ποιες δράσεις έχει κάνει το Μake-A-Wish(Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος);
Στη Ρόδο έχει κάνει ευχές παιδιών, που μάλιστα τυγχάνει να είναι από τις πιο μεγάλες και τις πιο εντυπωσιακές. Εχουμε κάνει πειρατικό καράβι, το ξύλινο σπιτάκι του GRANDPA JOE’S και τώρα ετοιμάζουμε και μια πολύ μεγάλη έκπληξη τις επόμενες ημέρες! Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ευχή, για ένα εκκλησάκι που ένα παιδί στη Ρόδο ευχήθηκε όχι να το αποκτήσει αλλά να μας βοηθήσει το ίδιο το παιδί να το χτίσουμε στην αυλή του σπιτιού του. Σε αυτή την ευχή είχαμε πάρα πολλά προβλήματα να ξεπεράσουμε, προβλήματα που δεν είναι εμφανή στον κόσμο όπως είναι η Πολεοδομία, οι άδειες, πολλά δομικά θέματα… Ειλικρινά προσπαθώ να μιλώ ταπεινά για το έργο μας, αλλά τι να σας πω… Βλέπω τους συναδέλφους μου και υποκλίνομαι. Προσπαθούν περισσότερο απ΄ότι θα προσπαθούσαν για το δικό τους παιδί, κι αυτό το λέω με πλήρη ειλικρίνεια και απόλυτη εντιμότητα.

Η γενική διευθύντρια του Kάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος κ. Σάντρα Ζαφειρακοπούλου

• Θα περιμένουμε με πολλή χαρά και την επόμενη ευχή να γίνει πραγματικότητα στη Ρόδο ώστε ακόμα ένα παιδί να εκπληρώσει το όνειρό του.
Πολύ σύντομα θα γίνει αυτό, είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Εχουμε μια πολύ δραστήρια ομάδα εθελοντών στη Ρόδο που για εμάς είναι πολύτιμοι συνεργάτες. Μάλιστα, σκεφτόμαστε φέτος να διοργανώσουμε στη Ρόδο τις εκδηλώσεις για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευχής, που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου κάθε έτους και στις 57 χώρες του κόσμου που δραστηριοποιείται το Ιδρυμα.
• Γιατί επιλέχθηκε η 29η Απριλίου;
Είναι η ημέρα που επτάχρονος Chris από το Φοίνιξ της Αριζόνα το 1980, έκανε την ευχή του πραγματικότητα. Αν και έπασχε από λευχαιμία, είχε μια επιθυμία που ήθελε διακαώς να πραγματοποιήσει: Ήθελε να γίνει αστυνομικός! Η οικογένεια, οι φίλοι, οι γείτονες και η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκαν και συνεισέφεραν ώστε να βγει αληθινή η ευχή του μικρού Chris. Ανέβηκε στη μοτοσυκλέτα του “συναδέλφου” του και άρχισε τις αστυνομικές αρμοδιότητες: έδωσε κλήση στους “παράνομους” γείτονές του, βοήθησε στην ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων… όλα όσα κάνει δηλαδή ένας αστυνομικός! Δυστυχώς, ο Chris δεν κατάφερε να βγει νικητής. Λίγες ημέρες μετά έφυγε από τη ζωή, και μάλιστα ετάφη με τιμές εν ενεργεία αστυνομικού. Και κάπως έτσι, χάρις στον Chris γεννήθηκε το Make a Wish. Ευτυχώς από τότε η επιστήμη έχει προχωρήσει και περισσότερα από τα μισά παιδιά του Make a Wish βγαίνουν νικητές και έχουμε την χαρά στη συνέχεια να τα δεχόμαστε ως εθελοντές!
• Η δική σας ευχή ποια είναι;
Να φτάσουμε σε όλα τα παιδιά που νοσούν