«Στα δύο χρόνια της πανδημίας εκπληρώσαμε 432 ευχές παιδιών»

 

Για εμάς είναι η νεράιδα των νεραϊδών, η γυναίκα στην αγκαλιά της οποίας χωρούν εκατοντάδες παιδιά, η πιο αξιόλογη, δυναμική, τρυφερή και στοργική συνεργάτιδα, σαν οικογένειά μας πλέον. Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Make-A-Wish Ελλάδος, μιλάει με αριθμούς, μας συγκινεί βαθιά με το έργο του οργανισμού και –το πιο σημαντικό– με κάθε της λέξη μας παρακινεί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το Yes I Do Catwalk by System Professional χωρίς το Make-A-Wish Ελλάδος. Μας είστε πολύ σημαντικοί!

Μας αποδεικνύετε την αγάπη σας με κάθε ευκαιρία, μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας μα και πίσω από αυτά, χωρίς κανείς να μαθαίνει τίποτα. Αξία ανεκτίμητη ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε την αγάπη σας.

Τι έχει μεσολαβήσει αυτά τα δύο χρόνια που έχουν να συναντηθούν οι δρόμοι μας; Πώς εξελίχθηκε το Make-A-Wish Ελλάδος στα χρόνια της πανδημίας;

Όταν «έφτασε» η πανδημία στη χώρα μας, είχαμε μόλις ολοκληρώσει τη Βραδιά του Ευχαριστώ, την ετήσια εκδήλωση ευγνωμοσύνης μας, με θέμα «Από τη σκιά στο φως». Το πρώτο lockdown βρήκε το Make-A-Wish Ελλάδος με 210 παιδιά να περιμένουν την ευχή τους. Μουδιάσαμε… για λίγο όμως. Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του γραφείου αποφασίσαμε με μία φωνή, μία σκέψη και, κυρίως, μία καρδιά πως, ακόμα και στη «σκιά», θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Η ζωή δεν σταματά, ούτε κι ο αγώνας γι’ αυτή. Το «να προλάβουμε» έγινε η έννοια μας πρωί και βράδυ. Και κάπως έτσι, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, καταφέραμε να εκπληρώσουμε 432 ευχές παιδιών, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνονταν και υπακούοντας σε όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Γιατί είναι απαραίτητη η εξωστρέφεια για έναν οργανισμό όπως το Make-A-Wish Ελλάδος; Τι μπορεί να σας «φέρει πίσω» ένα τέτοιο event;

Ένα τέτοιο event μας φέρνει, προπαντός, δύναμη, μέσα από την αγάπη που εισπράττουμε. Επιπλέον, είναι ένα σεβαστό βήμα διάδοσης του έργου μας που δεν απαιτεί από εμάς να αφιερώσουμε χρηματικούς πόρους, κάτι πολύ σημαντικό λόγω της αέναης προσπάθειάς μας να κρατάμε τα λειτουργικά μας έξοδα πολύ χαμηλά. Επίσης, είναι ένας τόπος συνάντησης της ομάδας του Make-A-Wish και των εθελοντών του με το κοινό που τιμά με τη συμμετοχή του το event. Μη υποτιμώντας και τη δωρεά που προκύπτει, την αναφέρω εν κατακλείδι διότι θεωρώ τα όσα ανέφερα πρώτα ακόμα πιο πολύτιμα. Όμως, να αναχωρείς από μια εκδήλωση και να ξέρεις ότι έχουν καλυφθεί τα έξοδα για δύο ή τρεις ακόμα ευχές είναι τεράστια ανακούφιση! Σας ευχαριστούμε!

Αισθάνομαι ότι κάνετε την πιο υπέροχη και ταυτόχρονα την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου. Ισχύει;

«Δουλειά» δεν θα την πω, γιατί κανείς μας δεν την αντιμετωπίζει έτσι. Νιώθω πολύ τυχερή. Δεν είχα ποτέ φανταστεί πόσο περήφανος μπορεί να νιώσει κανείς προσφέροντας το «προφανές» σε ένα παιδί που παλεύει για τη ζωή του… την ευχή του. Θα πω μόνο μία φράση για το «την πιο δύσκολη»: Μόνο όταν δεν προλαβαίνουμε ένα παιδί εν ζωή, νιώθω ότι με πνίγει η δυσκολία. Γι’ αυτό, όσο είμαι δυνατή, θα φωνάζω σε όλους να μας συστήσουν σε οικογένειες των οποίων τα παιδιά δοκιμάζονται από καρκίνο, νευρομυϊκές παθήσεις, κυστική ίνωση, μεταμόσχευση ζωτικών οργάνων, μεταβολικά νοσήματα. Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε κοντά σε όλα τα παιδιά που παλεύουν.

Οι τρόποι που μπορεί να βοηθήσει κανείς το Make-A-Wish Ελλάδος είναι λίγο πολύ γνωστοί πλέον και φυσικά μπορεί να τους βρει κανείς και στο site σας. Υπάρχει όμως κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας και να μας παρακινήσετε να συνδράμουμε στο σπουδαίο έργο σας;

Όταν κανείς πιστέψει στην προσφορά μας και στο κίνητρό της, όλα τα άλλα είναι απλώς πρακτικές λεπτομέρειες που, με οργάνωση και αδιάκοπη προσπάθεια, ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν συναντάς μια μητέρα παιδιού ευχής σε ανύποπτη στιγμή και σου λέει «Προσθέσατε χρόνια ζωής στο παιδί μου», τι να ευχηθώ παραπάνω; Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς. Τα δώρα σε ένα παιδικό πάρτι μπορούν να αγοραστούν από το e-shop μας, αντί δώρων σε μια βάπτιση μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους καλεσμένους για μια δωρεά και πολλά ακόμα. Αν θέλετε όμως να κάνετε κάτι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, στείλτε τη λέξη WISH ή καλέστε στο 19808 ή μπείτε στο donate.makeawish.gr για μία online δωρεά. Αλλά μην ξεχνάτε πως το πιο σημαντικό είναι να πιστέψετε σε εμάς!

Εκπληρώνετε κάθε χρόνο εκατοντάδες ευχές παιδιών. Η δική σας ευχή ποια είναι;

Να μη νοσούν παιδιά με τρόπο που να απειλείται η ζωή τους. Αυτή είναι η προσευχή μου καθημερινά. Μέχρι τότε, να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα αιτήματα, όπως το κάνουμε 26 χρόνια τώρα. Και μία ακόμα, που αφορά τον έναν και μοναδικό κόσμο τον οποίο μοιραζόμαστε όλοι: αλληλεγγύη!

A little more sparkle, a little less stress! Επηρεάζει τα παιδιά ευχής η εκπλήρωση της ευχής τους, τόσο στην ψυχολογία όσο και στην εξέλιξη της υγείας τους, ίσως;

Σε αυτό απαντούν καταφατικά έρευνες καθώς και οι γιατροί μας. Προσωπικά, 8 χρόνια τώρα στο Make-A-Wish έχω δει ξέπνοη ομιλία να γίνεται τραγούδι, χλωμό βλέμμα να αποκτά λάμψη προσδοκίας, φόβο να γίνεται ελπίδα και θυμό να γίνεται αγκαλιά, η πιο σφιχτή. Ναι, πιστεύω στα θαύματα. Γιατί έχω ζήσει μερικά.

Στην πασαρέλα του Yes I Do Catwalk όλα αυτά τα χρόνια έχουν περπατήσει πολλά δικά σας παιδιά. Ποια είναι τα συναισθήματά σας όταν τα βλέπετε να περπατούν στο runway όλο αυτοπεποίθηση και χαρά;

Συγκίνηση. Το πιο μεγαλειώδες συναίσθημα πλημμυρίζει την ψυχή μου. Καμαρώνω, σαν να είναι δικά μου παιδιά. Νιώθω θαυμασμό και δίψα να εκπληρωθεί η επόμενη ευχή! Ευχαριστώ τον Θεό που διασταύρωσε την πορεία μου (την «τυφλή» μέχρι εκείνη την ώρα) με το Make-A-Wish. Μου έδειξε έναν κόσμο που δεν γνώριζα ότι υπάρχει: τον πιο όμορφο! Η σπάνια ομορφιά λάμπει στο σκοτάδι, μόνο!

Σε τι λέτε πάντα «yes, I do»;

Εκτός από εσάς; Σε ένα αίτημα για ευχή. Και, όσο μεγαλώνει ο γιος μου, στην αδήλωτη πολλές φορές ανάγκη του για λίγη περισσότερη ώρα μαζί μου.

Διαβάστε αυτό το άρθρο και ακόμα περισσότερα στο νέο τεύχος του Yes I Do που κυκλοφορεί σε 300 premium σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Πηγή: Η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου μιλάει για το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος – Yes I Do (yes-i-do.gr)